Det billige skidt 2015

p3270334

Udstilling på Jægerspris slot, i anledningen af Grevinde Danners 200 års fødselsdag
Udstillingen blev lavet på og til stedet og består hovedsageligt af 3 værker:
Playing Alhambra, Blomster paptet og fordi alting

p3290373

Playing Alhambra
Papemballage, tape og kuglepen

camilla_nov_17_03

camilla_nov_17_04

 Playing Alhambra, detalje

p3270339

Blomsterpaptet, pap fra administrationen og akrylmaling

p3190265

p3270343

P3260325

p3270360

Fordi alting, fotocollage med enkelte objekter

Introtekst lavet i forbindelse med udstilingen:

Udstillingen ”Det billige skidt” er hovedsalig lavet af pap, billige genbrugsmaterialer og ting vi normalt smider ud. Camilla Nørgård har hentet inspiration fra Grevindens og Stiftelsens historie samt de enestående æstetiske rammer i og omkring slottet. Materialerne til udstillingen er fundet og værkerne lavet på stedet. Titlen ”Det billige skidt” henviser til flere ting fortæller Camilla Nørgård. Dels at kunstværkerne er lavet af den nuværende Stiftelses affaldspap. Dels om forskellen mellem rig og fattig, som er en del af Stiftelsens historie. Grevinde Danner, som person, er et eksempel. Hun gik fra fattig til rig, men blev alligevel ikke optaget i det pæne selskab. Udstillingen er et nyt blik på museets og Stiftelsens historie. 
Grevinde Danner er kendt for sin sparsommelighed og har flere gange skrevet og påpeget at alt skal genbruges. Dette har inspireret udstillingen, som er blevet til på baggrund af flere besøg, hvor jeg har cyklet og gået og fotograferet, snakket med folk, læst osv. Derudover har jeg boet i en af tilbygningerne det meste af de sidste 14 dage, i den såkaldte vandregang. Jeg har forsøgt at dykke ned i hvad stiftelsen og Jægersprisslot er for et sted, med de mange minder, historier og erindringer knyttet til sig. Wiedewelts mindepark, Frederik d. Vll s oldtidsfund, Børnehjemmene, og ikke mindst grevinde Danner.
Der er al mulig grund til stadig at hylde grevinde Danner for hendes indsats – det at hun i princippet testamenterede alt (og det var meget) til dem nederst på rangstigen: små piger uden penge og uden rettigheder. Hun bevægede sig selv fra fattigdom til rigdom, men vidste at den historie ikke kunne ske for alle. De behøvede noget bedre end drømme: en uddannelse så de kunne klare sig selv. Med sin person viste hun også essensen i demokratiet, som Frederik den VII. grundlagde: Det handler ikke om stand, men om at have muligheder og hvordan du bruger det du har. Stedet her har på den måde været mødested mellem høj- og lav kultur. En tradition som igen og igen på mange forskellige måder har været en del af kunsthistorien. At pege på skønheden i hverdagen er lidt som at sige at man ikke behøver at være adelig for at være grevinde.
Playing Alhambra er cirka 3 x 2 meter, sammensat af 12 mindre collager. Hver collage består af papemballage, lavet med tape og skraveret med kuglepen. Meget flid og tid lagt i gammelt pap, langsommeligt som broderi i en karklud. Det er en fortsættelse af noget jeg har arbejdet med i længere tid, og mønstrene der er lavet i forbindelse med udstillingen her, er inspireret af bagsiden af spillekort – som det jeg fandt i slotsgården. Værket er inspireret af Alhambrasalen i slottet – som forener det stramme geometriske sprog og interessen for det eksotiske og orientalske.
I den store sal – Rebekkasalen, er der to installationer: Blomster paptet og Fordi Alting.
Blomster paptet er 9 tapet-malerier lavet af papaffald fra Kong Frederik d. Vll´s stiftelse på Jægerspris. Papkasser indeholder når de er udfoldet på en mærkelig måde deres egen grundplan. De har nogle sindssyge former og fine farvenuancer. Blomstermotivet er inspireret af lindetræerne og visne roser fundet i slotsgården. Hverdagen med dens gentagelser og regler både i leg og i arbejde har været en stor del af livet på børnehjemmet. Vi husker højtiderne og det specielle, men det er hverdagens pap der danner baggrunden. Blomsterne er inspireret af de mange stynede lindetræer og af de afblomstrede roser fundet i slotsgården.

Fordi alting er fotos taget i og omkring museet og parken på Jægerspris slot og fundne genstande fra området udstillet på to store borde. Der findes bl.a. fotos af:
Solformørkelsen d. 21.3 (man kunne faktisk godt se noget her i Jægerspris) og et solur, en dreng der sad 2 timer på en søjle, bøger fra grevinde Danners bogsamling af bla. Shelock Homes, Oliver twist, Gøngehøvdingen, Blicher, Holberg og mange andre. Gravsten og mos, eksotiske artefakter fra samlingen, reparationer og bygninger, kopier og originaler. Bord med sommerfugle og røgalarm, tapeter og stoffer fra museet.
Ting fundet i området:Blomster plukket og presset d. 19.3. De pressede blomster er med fordi de var i parken, og mange andre børn må have gjort det samme. Der findes i grevinde Danners værelse indrammede pressede blomster. Trækiler (jeg tror det er dørstoppere) (ikke så forfærdelig gamle, men alligevel) er med, fordi de er et overset vigtigt arkitektonisk element. Især i et gammelt byggeri, hvor alt er skævt.

Ved det første besøg fandt jeg en klør 6 i gården ved en af børneinstitutionerne, og jeg syntes det lignede en arkitekturtegning af slotspladsen. Alder ukendt. Flintesten. (Meget gamle. Meget, meget gamle). Er med fordi de er smukke og kommer dybt nede fra jorden. Og fundet bag p-pladsen. Mursten (nok fra 17. tallet) fundet samme sted. Tørre, visne blomster fundet på slotspladsen. Sat i vase. Muslingeskaller fra Vester Strand er med fordi så mange andre må have haft lignende i deres lommer –  og fordi der står to ægte kæmpe muslingeskaller i parken.

 

 

 

 

[ works ] Tagged , , , | Posted on by Camilla Nørgård

Comments are closed.