Hvilke spor i landskabet efterlod det officielle Danmark, da de vestindiske øer blev solgt til USA i 1917? Hvordan forgrener de fortidige aktiviteter på øerne sig i dag? Hvad følger i kølvandet på tidligere dansk ejerskab over øerne?
Det er disse spørgsmål, udstillingen ”Vestindien Revisited” på M/S Museet for Søfart adresserer. Med udgangspunkt i havnen på St. Thomas, som den bliver brugt i dag, undersøger vi, hvordan en dansk kolonial infrastruktur forbinder forskellige historiske perioder og har muliggjort en række nutidige aktiviteter
Havnen i byen Charlotte Amalie på St. Thomas er et travlt trafikalt knudepunkt, og gennemstrømning er et af havnens kendetegn. Industrier blomstrer op og giver mere eller mindre humane arbejdspladser, varer eksporteres og forbruges andetsteds, og allehånde projekter forsvinder igen lige så hurtigt, som de kom. Al denne aktivitet – der ofte er rundet af interesser og behov udtænkt i andre dele af verden – har helt lokalt skabt grundlag for særlige former for liv, hvor noget trives, og andet sygner hen. Spørgsmålet er, hvad der bliver tilbage, når skibe, varer, mennesker og andet strømmer ind og ud af havnen?
Udstillingen er baseret på et samarbejdsprojekt og en indsamling af nutidsgenstande fra St. Thomas foretaget af antropolog Nathalia Brichet og historier og formidlilngschef Marie Ørstedholm, på rejser til øen i december 2016 og igen i januar 2017.
Læs Katja Kvaales anmeldelse af udstillingen i Week-end avisen her
I forbindelse med udstillingen lavede vi kataloget her.
Layout Anne Bovbjerg og Camilla Nørgård